MDD Gyógyszer-információs modul

Figyelem! A portálon található gyógyszer-információk nem helyettesítik az orvos és a gyógyszerész véleményét. Kérjük, hogy a gyógyszeres kezelését – ide értve a vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazását is – mindenképpen egyeztesse orvosával, gyógyszerészével!
A portál magáncélú használata térítésmentes. Kereskedelmi célú felhasználása – ideértve a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazáshoz szükséges információ szolgáltatást is – csak külön megállapodás keretében engedélyezett. Amennyiben érdekli Önt a gyógyszer-információs modul felhasználása, kérjük vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot az info@mdd.hu címen.

A gyógyszer-információs modul lehetőséget biztosít a vényköteles és a vény nélküli gyógyszerek közötti lehetséges interakciók/kölcsönhatások ellenőrzésére, a modul megmutatja, hogy a receptre felírt gyógyszerek mellett mely recept nélküli gyógyszerek, alkalmazhatók, és melyekkel veszélyes, vagy tilos együtt szedni! Az interakciók 0-10 skálán jelennek, meg a 1: legsúlyosabb, 10: legenyhébb kölcsönhatást jelzi. Ez a tudás a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos lehet!

Figyelem! Amennyiben kölcsönhatást jelez a modul, úgy semmiféleképpen sem a vényes (azaz az orvos által felírt!) gyógyszer szedését függessze fel, hanem mindig a recept nélkül kapható gyógyszer további szedését egyeztesse a kezelőorvosával vagy gyógyszerésszel!

A modul használata, asztali számítógépről, tabletről javasolt leginkább:

  1. Kattintson a Kölcsönhatás menüpontra!
  2. Írja be először a vényes gyógyszer nevét – pár beírt betű után a rendszer felajánlja a gyógyszerek nevét!
  3. Írja be a vény nélküli/ recept nélkül kapható gyógyszer nevét!
  4. Kattintson a “vizsgál”gombra és várja meg az eredményt! Ez eltarthat pár másodpercig.
  5. A vényes gyógyszerhez több vény nélküli gyógyszert is hozzáadhat, mert a rendszer képes a párhuzamos kölcsönhatások elemzésére is!
  6. Amennyiben vényes-vényes vagy vény nélküli-vény nélküli termékek kölcsönhatását szeretné elemezni úgy, a rendszer hibaüzenetet fog adni, hiszen a vényköteles és vény nélküli gyógyszerek összehasonlítását végzi.

A gyógyszer-információs modul önellenőrzésre szolgál, mely nem helyettesíti a kezelőorvossal, gyógyszerésszel történő konzultációt! Amennyiben a gyógyszerek adagolását, helyettesítését illetően bármilyen kérdése lenne, úgy kérjük egyeztessen kezelőorvosával, gyógyszerészével!